Flagboller

Fødselsdagsbollen i nye klæder.

Opskrift på en festlig og farverig flagbolle, som kan bruges til mange lejligheder som fødselsdag, første skoledag, studenter eksamen eller DM i langspyt.

I dag skulle Oscar og jeg mødes med min veninde og hendes børn på en legeplads. Min venindes søn havde fødselsdag dagen inden, og jeg ville gerne overraske ham med fødselsdagsboller.

Men for en på fire år er det at få boller nok ikke den fedeste overraskelse. Så jeg ville forsøge at lave dem som fødselsdagsboller der lignede det danske flag.

Jeg bager ofte boller med grøntsager, både for at få grøntsager i mine børn, men også fordi det gør bollerne mindre tørre og fordi de på den måde kan holde sig blødere i længere tid. Og selvfølgelig fordi de får nogle flotte farver.

Når nu vi skulle lave Dannebrogsboller (flagboller), så var det oplagt at lave rødbede boller.

Normalt laver jeg en grov variant med en masse kerner i, men denne gang skulle det jo være en fødselsdagsbolle – med et sundt tvist pga. rødbeden.

Jeg forestiller mig allerede nu, at vi kommer til at lave disse flagboller i mange varianter.

Fødselsdagsboller, burgerboller, boller til nationale dage som f.eks Danmarks befrielse, eller til den hårdtarbejdende sygeplejerske eller andet personale, som lige nu passer ekstra godt på os under corona krisen.

Boede jeg tæt på min veninde Mie, som lige nu arbejde på intensivafdelingen med corona patienter, havde hun fået en kurv med friske boller, som tak for hendes modige arbejde.

Opskrift på flagboller:

50 g gær

5 dl vand

50 g blødt smør/ eller 1 dl olie

1 stor frisk rødbede

1 spsk sukker (jeg undlader dette i f.eks burgerboller)

1 tsk salt

1 tsk kardemomme (jeg undlader dette i burgerboller)

350 g groft mel (spelt, fuldkornshvedemel osv)

500 g hvedemel

 

Krydset til flaget:

50 g hvedemel

5 spsk vand

 

Fremgangsmåde:

Start med at smuldre gæren i en røreskål og tilsæt lunkent vand.

Skræl rødbeden og riv den helt fint. Det er vigtigt at få væsken med, da det er den der giver den røde farve.

Tilsæt dette til vand og gær.

Kom det bløde smør i blandingen.

Kom derefter sukker, salt og evt. kardemomme i.

Tilføj alt det grove mel og derefter hvedemelet lidt ad gangen.

Dejen skal lige akkurat slippe skålen.

Lad dejen hæve under et fugtigt klæde i min. 30 min. Gerne længere.

Tænd ovnen på 220 g varmluft.

Del dejen i ca. 20 lige store stykker, som formes til runde boller.

Sæt dem på bagepladen, de må gerne sættes tæt på hinanden.

Lad dem hæve igen, mens du blander melklisterblandingen, som skal bruges til krydset.

Det er vigtigt at der ikke er klumper i.

Jeg er ikke så tjekket i udstyr, så jeg brugte en alm. frysepose. Har du en sprøjtepose kan den med fordel bruges.

Melklisteret kommes i posen og der klippes et lille hul i spidsen.

Nu skal der tegnes kryds på bollerne. Hvis bollerne ligger lige, kan man tegne hen over en hel række ad gangen.

Bollerne bages i midten af ovnen på 220 g varmluft i 14-18 min. Afhængig af størrelse på bollerne og på ovnen.

Lad dem køle af på en rist, inden du sætter tænderne i de bløde boller.

Velbekomme!

 

Læs også om mine populære regnbue snurrer her: https://blog.borneflapper.dk/regnbue-snurrer/

Eller vores halloween opskrifter : https://blog.borneflapper.dk/mumie-poelsehorn-og-klamme-fingre/

Følg gerne med på instagram: https://www.instagram.com/mariadeis/?hl=da

 

 

Jeg er 37 år, mor til to drenge på 3 og 5 år. O på 3 år har epilepsi og B på 5 år er skyggebarn. Jeg er uddannet fysioterapeut og har speciale inden for børnefysioterapi og sansestimulering. Jeg har gået på gymnastik højskole, cyklet til Paris og arb frivilligt i Thailand i 6 mdr.


Følg Maria Deis på de sociale medier

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.