Hvad definerer en far?

Definition

Ja, som titlen lyder, hvad definerer en far?

Jeg møder en heftig debat omkring ordet far. Hvornår har man ret til at kalde sig en far? Er det når man så fint har doneret sine gener i kvinden? Er det når kvinden har født, og man står med sit barn i armene? Eller er det når man tager et valg om at blive gift med en kvinde, som har børn fra et tidligere forhold?

 

Spørgsmålene kan være mange, men det samme kan svarende vel?

Vi har hver især vores egne tanker om, hvad en rigtig far er.

 

I følge den danske ordbog er betegnelsen på en far mand set i forhold til hans biologiske (evt. adopterede) barn; mandlig forælder” .

Jeg kan godt blive lidt forarget over, hvorfor man skal have et juridisk dokument for at være far. Har man afleveret sin sæd ved kasse 1, og betalingen er gået igennem vil man have fået et barn. Men er det ens betydende med at man så er far? Er en sæddonor far til de børn, kvinder har fået ved hjælp af ham?

I min optik er svaret klart nej! (Og her undskylder jeg, hvis nogen stødes). En aflevering af sin sæd, er i følge mig IKKE ensbetydende med, at man nu er far. Hvis man vil være far, må og skal man gøre sig fortjent til titlen. Hermed ikke sagt, at alle fædre har samme ressourcer og evner, men man skal gøre sit bedste. Man skal sætte sit barns behov før ens egne, og generelt udvise ansvarlighed, og ikke mindst kærlighed overfor sit barn.

 

Blod, sved eller tårer?

Jeg synes egentlig dette er et godt ordsprog. Hvad synes du?

  • Far via blod.
  • Far med sved på panden over et skrigende, og overtræt barn i Netto.
  • Far, som stolt lader en tåre trille ned ad kinden til en gymnastik opvisning fyldt med 3 årige børn.

 

Der ligger så meget mere i ordet end blot gener. En mand, der åbner sit hjerte for sine egne, eller sin partners børn fortjener æren og fornøjelsen af den store titel. Sved og tårer viser mere end blodet. Blodet er skjult, og hvor mange af os kan genkende en far på det? Men vi er da ikke et sekund i tvivl om ham, der cykler med ud med reklamerne i regnvejr.

 

Noomis far

I min lille kernefamilie, har jeg valgt, at min datter har to fædre. Det kan man vel også? Hvis alle bør have én far, så må to fædre da bare være dobbelt så godt? Eller hvad? Nogle mener det vil skabe en stor forvirring for Noomi. Men jeg er sikker på, at hun nok skal lære forskellen.

Hun har far A, som er hendes biologiske far. Og hun har far Michael, som er ham hendes mor er sammen med, og som er en del af hendes hverdag.

Med dette siger jeg ikke, at jeg synes det er okay, at en mor, møder flere forskellige mænd, som hun præsenterer som nye fædre. Vi skal altid huske på, at passe på vores børn. Men fordi mor møder en ny mand kan han sagtens træde til som far. Afhængig af barnets alder, synes jeg dog i større grad barnet selv, skal udvise behov for at kalde ham far fremfor navn.

I vores tilfælde har Michael, som skrevet tidligere været en del af mit liv siden jeg var

Noomi beklager sig i hvert fald ikke over far Michael!

13 uger henne i graviditeten. Han valgte at træde til, og være far for Noomi før hendes biologiske far gjorde. Fra første dag støttede han mig igennem brækfyldte dage, aede maven og snakkede til Noomi. Det har også været klart fra fødslen, at Noomi har et specielt forhold til ham. Hun har udemærket kunnet mærke ham gennem mit maveskind, og deres forhold er kun vokset siden hun mødte os for 10,5 måned siden.

Michael udtaler selv her, hvorfor han synes at han er far “Jeg elsker dig, du har Noomi. Jeg kan ikke andet end også at elske hende. Noomi skal passes. Så selvfølgelig er jeg far når jeg elsker hende, og hjælper med at passe, og opdrage hende”. 

 

Jeg synes det er stort, at man kan og vil tage ansvar for andres, så derfor skal det også æres. Det har vi i hvert fald valgt at gøre.

 

Så hvad definerer en far?

I følge mig er det ikke så svært. En far er ham ens barn ser op til. Det er ham, der tager ansvar for at sikre mad, tøj, og en tryg opvækst. Det er ham, som elsker sit barn overalt på jorden, og som vil gøre, hvad der står i sin magt for at skabe glæde. For Noomi er en far både A OG Michael. <3

 

XX Noomi & Louise

Mit navn er Louise, jeg er 23 år, og bosat på Østersøens perle #Solskinsøen #Bornholm. Jeg bor i et skønt byhus med min kæreste Michael og vores datter Noomi. Jeg er mor med STORT M, og jeg nyder alt den tid jeg kan med min vidunderlige familie. Jeg er på nuværende tidspunkt igang med det sidste år af min uddannelse inden jeg kan kalde mig selv for sygeplejersker.


Følg Louise Gren på de sociale medier