Hvorfor bliver nogle børn skole udsat?

Hvorfor skal børn skoleudsættes?

Jeg er mor til to piger, hvor den ene skal alders mæssigt starte i SFO sommeren 20, og den næste sommeren 22. Som mor gør jeg mig tanker om det, det er en stor ting at begynde i skole.

1. maj

Her 1. maj rykkede en masse kommende skolebørn i SFO, så de er klar til, at starte i skole efter sommerferien. Imellem alle disse dejlige børn, er der nogle som er blevet skole udsat, og har gået et ekstra år i børnehave. For nogle af børnene, bliver hele det nye skole liv ret udfordrene og svært. Men vigtigst af alt, betyder det at fremtidens voksne er i gang med at blive dannet, oplært og socialiseret.

Men men men.

Her kommer alle mine spørgsmål.

Hvem bestemmer om et barn skal skole udsættes? Kan alle børn blive skole udsat? Skal alle børn i en normal folkeskole? Er det børnene der skal være klar til at gå i skole? Eller er det skolen der skal være klar til børnene? Er børnene gode nok? Hvad hvis det ekstra år i børnehaven, ikke udvikler dem nok som de voksne havde håbet? Hvornår er de gode nok til at komme i skole? Er kravene for høje nu om stunder til børnene?

Kan jeg svarene?

Jeg kender ikke alle svarene på disse spørgsmål. Jeg ved ikke hvad der er det rigtige for hvert barn, familie og skole. Men som mor til mine piger, har jeg da gjort mig mange tanker. Især i forhold til den ældste. Zoe er 4,5 år og burde begynde i skole til næste maj. Hun bliver 5 år til december, så hun vil altid være den yngste i hendes årgang. Zoe er dog en pige der altid har været lidt længere end andre børn med at udvikle sig. Hun har flere kromosom fejl, som gør hendes lille liv lidt mere besværligt. Jeg ved ikke hvad det bedste for Zoe er, jeg ved ikke om jeg er fortaler for at hun skal skoleudsættes, eller starte alderssvarende i skole. Hvad hvis hun ikke bliver meget bedre det år hun får længere i børnehave, er det så godt nok?

Tempo

Jeg er stor fortaler for ikke at presse ting ned over børn. Børn lærer i det tempo der passer til dem. Jeg har aldrig presset mit barn til at begynde at gå eller tale. Jeg indbyder til hendes læring i leg og hendes tempo. Det tænker jeg den mest normale måde at udvikle sig på.

Skole udsættelse

Når vi så kommer til skole udsættelse, så ved jeg ikke hvad jeg tænker. Jeg synes det er synd for de mange børn, der tydeligvis kommer for tidligt i skole, da nutidens skoler kan have svært ved hjælpe dem bedst muligt. Det er en skam.

Er det et tabu at vente et ekstra år med at komme i skole. Nej, det er det jo ikke, men som så meget andet, er det ikke det “seje”. Men hvad gør man så. Kan barnet få et nederlag, når det bliver fortalt, at det skal være i børnehave et år mere? Hvornår fortæller man det?

Zoe

Jeg er kommet dertil, at Zoe skal i skole når hun vil få den største succes med at starte. Hun skal kunne forholde sig til de forhold der er i en skole, og være glad. Så som det ser ud, tænker de fleste omkring hende, at hun nok først skal i skole i sommeren 21, så hun skal skole udsættes. Jeg ved det ikke endnu, det er vist det vi skal bruge efteråret på at finde ud af. 😉 Men det er også med lidt dårlig samvittighed i maven. Kunne jeg have gjort noget anderledes, så hun kan komme i skole til næste år? Hvordan hjælper jeg Zoe bedst muligt, så hun kan komme i skole?

Hvad med dig?

Har du et barn som er blevet skole udsat? Går du rundt med de samme tanker om dit barns kommende skolestart? Blev du skole udsat som barn? Jeg glæder mig til at høre alle dine tanker. Så skriv dem endelig her på bloggen.

Hilsen Nadia

 

Her er jeg, jeg hedder Nadia og er mor til to dejlige piger, lavet med donorsæd. Jeg er det man kalder solomor. Jeg skriver om vores liv, som solomor familie, vores oplevelser, aktiviteter og sjove ideer. Håber du kan lide det. Du er velkommen til at skrive til mig, hvis du har nogle spørgsmål til mine indlæg, eller bare gerne vil høre lidt om solomor livet.


Følg Nadia Witt på de sociale medier