Julemandsboller

Jeg elsker at bage brød og boller, og i anledningen af jul og december var det jo passende med juletema.

       

Så jeg har kastet mig ud i at bage julemandsboller. Det lyder bedre end julemandens boller, ikke?

Normalt bager jeg boller efter hvad jeg har i skabene og altid på slump, så det kan være lidt svært at gengive en opskrift, men jeg skal i dagens anledning forsøge. Ofte bager jeg med alle mulige kerner, frø og grønsager i, men da denne bolle helst skal være neutral og ligne et hoved, har jeg undladt at putte andet end havregryn i, hvilket man selvfølgelig sagtens kan undlade.

Men man kan jo også bare bruge den opskrift, man normalt bruger til at bage boller, så ved man at det falder i ens egen smag, og at det er ting man højst sandsynligt har stående hjemme i køkkenet.

Opskrift på Julemandsboller:

 • 50 g gær
 • 140 g havregryn
 • 600 g vand
 • 1,5 tsk salt
 • 3 æg
 • 700 g bagemel
 • En skvæt smagsneutral olie
 • 100 g revet frugtstang (vi har brugt julevarianten med kakao og kanel, for at give det et ekstra twist af jul)

En tredjedel af dejen skal æltes med rød frugtfarve. Jeg bruger pastafarve.

Hvis man vil undgå at bruge farve, kan man koge en rødbede, og bruge kogevandet og evt blend eller riv rødbede meget fint og tilsæt det til den del af dejen, der skal være rød.

Fremgangsmåde:

 • Sæt havregryn i blød i en skål vand.
 • Opløs gæren i vandet
 • Tilsæt herefter resten af ingredienserne og rør det godt sammen
 • Lad dejen hæve i en overdækket skål i min. 30 min.

 

Del den neutrale bolledej op i lige store stykker. Jeg fik 16 store boller ud af dejen. Næste gang vil jeg lave dem lidt mindre, så der kommer ca. 20 julemand ud af denne portion dej.

Gem en bolle af det neutrale til næse og kvaster.

Form bollen så den får æggeform i stedet for helt rund.

Tag derefter den røde del af bolledejen og skær i lige så mange stykker, som du har boller.

Den røde dej trykkes flad til en lille firkant, og foldes derefter rundt om bollen, og tryk til sidst toppen sammen og form huen som du synes den skal se ud.

 

 

Den sidste neutrale bolle bruges nu til at forme næser og kvaster på huerne med. Tryk næsen godt ned, ellers risikerer du at den skøjter ned.

Pensl bollerne med sammenpisket æg inden de bages. 

Bollerne bages på 200 grader i ca. 15 min.

 

Når bollerne er kølet af, skal de pyntes efter smag og behag. Jeg har lavet forskellige versioner, så der er lidt for enhver smag. Nogen er pyntet med sukker øjne, og kokos skæg.

Andre er kun pyntet med en glasur mund og øjne.

Kære Julemand, hvis du læser med her, så ønsker jeg mig spiselige tuscher, frugtfarve og doughnut bageforme. https://hellebergskager.dk/shop/80-kagetuscher/1898-kagetuscher-8-stk/?gclid=Cj0KCQiAzsz-BRCCARIsANotFgOkAPjzKb69vuvsnvQLKkmC4Fo6qlHqplgqeyGkeknFvSmJhxOcgioaAvzQEALw_wcB

https://bagebixen.dk/product/savarin-medium-silikoneform-sf011-silikomart-professional/?gclid=Cj0KCQiAzsz-BRCCARIsANotFgMXFPNfz_Q4XECTG_yqcrVAHhgFXY6VNmkU0uJxTxH3uKMYBT2yLRIaAixhEALw_wcB

      

 

Lad jule magien begynde. Tag mig gerne, så jeg kan se hvor sjove jeres julemænd er blevet.

HO HO HO og GO appetit.

   

Opskrift på sukkerøjne findes her: https://blog.borneflapper.dk/sukkeroejne-til-kagepynt/

 

Jeg er 38 år, mor til to drenge på 4 og 6 år. O på 4 år har epilepsi og B på 6 år er skyggebarn. Jeg er uddannet fysioterapeut og har speciale inden for børnefysioterapi og sansestimulering. Jeg har gået på gymnastik højskole, cyklet til Paris og arb. frivilligt i Thailand i 6 mdr.


Følg Maria Deis på de sociale medier