Klar, parat dagplejestart

Opstart i dagpleje

Den 1. oktober 2018 var dagen, hvor Arthur skulle starte i dagpleje. Arthur er fra den 30. november 2017, så han var cirka 10 måneder gammel, da han havde sin første dag i dagpleje. Jeg var ret spændt på, hvordan han ville reagere på at komme i dagpleje – om Arthur var klar, parat til dagplejestart.

Hvordan vælger man vuggestue/dagpleje?

Allerede før sommerferien begyndte vi (min kæreste og jeg) så småt at tale om vuggestue og dagpleje. Det første vi skulle beslutte var, om Arthur skulle i vuggestue eller dagpleje. Vi talte meget frem og tilbage om fordele og ulemper ved henholdsvis vuggestue og dagpleje. Selvom det kan lyde gammeldags, skrev jeg fordele og ulemper ned på et stykke papir, som jeg kunne gå og kigge lidt på.

Skal vi vælge vuggestue eller dagpleje?
Skal vi vælge vuggestue eller dagpleje?

Vi blev ret hurtigt enige om, at dagpleje var det rigtige for Arthur og for os som forældre. Det er forskelligt, hvad man som forældre vægter ved pasning af sit barn. Der er ikke noget, der er rigtigt eller forkert.

Vi valgte dagpleje, fordi vi prioriterede tryghed, hjemlige omgivelser og hygge.

Privat eller kommunal dagpleje?

Vi læste om de forskellige private dagplejere i byen, og vi fandt hurtigt frem til et match. Vi var i tvivl, om vi skulle vælge en privat eller en kommunal dagpleje. Så vi besøgte både en privat og en kommunal dagpleje.

Da vi besøgte den kommunale dagpleje, kunne vi med det samme mærke, at det ikke var et sted for Arthur eller os som forældre. Vi var på besøg en sommerdag, hvor børnene sov til middag. Der var pænt ryddet op, og der var ingen legetøj fremme – hverken udenfor eller indenfor. Alt var pakket ned og der så “dødt” ud. Det var ikke et sted, vi havde lyst til at aflevere vores søn. Vi takkede derfor – uden tøven – nej til pladsen.

Besøget hos den private dagpleje var derimod positivt. Hun havde et kæmpestort sørøverskib i haven (som fylder hele haven!), sandkasse, legetøj og legerum indenfor. Der var legetøj rundt omkring, og det var hyggeligt. Vi var på besøg en sommerdag, og der var parasoller slået op, og hun havde borde og bænke udenfor – i børnehøjde. Hun havde en venlig stemme, og hun var meget rolig. Vi gik derfra med en god mavefornemmelse, og det endte med, at vi takkede ja til pladsen.

Vi var på besøg et par gange inden den 1. oktober 2018, så Arthur kunne lege lidt med de andre børn, og så han kunne lære stedet at kende, inden han skulle starte op.

Mit bedste råd til andre forældre, der står i samme situation og skal vælge pasning til deres første barn er, at I skal gå efter jeres mavefornemmelse og jeres første indskydelse.

Kan det virkelig passe, at det er så hårdt at starte i dagpleje/institution?

Selvom vi følte, at vi havde valgt den rette dagpleje til Arthur, var jeg alligevel meget spændt på, hvordan Arthur ville tackle de første dage og den første tid i dagplejen.

Arthur er sjældent blevet passet af andre. Min mor har passet ham et par gange, men vi har simpelthen ikke været gode til at give ham fra os. Vi ville gerne have så meget tid med ham som overhovedet muligt.

Det var vanvittigt hårdt at aflevere Arthur i dagpleje første dag! Det gik op for mig, at jeg ikke længere selv kunne være sammen med ham hele dagen. Det gik op for mig, at jeg snart skulle på arbejde igen, og at jeg skulle være væk fra ham en hel arbejdsdag. At han måske tager sit første skridt i dagplejen.

Arthur tog det derimod rigtig flot. De første tre dage græd han ikke, da han blev afleveret, og han var rigtig glad og nysgerrig.

Velkommen i dagpleje
Velkommen i dagpleje

Dagplejemoren havde hængt flag op og sat flag på tavlen ved Arthurs navn. Der var pyntet fint op med flag og græskar udenfor også, og der var tændt lys. Det var super hyggeligt og hjemligt.

Der var pyntet op med flag og græskar
Der var pyntet op med flag og græskar

 

Græskar, flag og kastanier
Græskar, flag og kastanier

Dagplejemoren er god til at holde en (ny) mor, der skal aflevere sit første barn i dagpleje, orienteret. Hun kender følelsen, og hun kan sætte sig ind i, hvor svært det er at starte op i dagpleje. Der er mange nye ting, som Arthur pludselig skal vænne sig til. Det er et helt nyt liv for ham.

Jeg modtog denne SMS fra hende:

Her går det godt
Her går det godt

Det varmer mit hjerte, når jeg får en SMS om, at Arthur har det godt i dagplejen.

Der er også hårde dage

Der er selvfølgelig også de dage, hvor Arthur græder, når han bliver afleveret. Han er dybt ulykkelig, og han vil bare gerne være i mine arme. Og det er svært for ham at sige farvel (ligeså vel som det selvfølgelig også er svært for mig).

Som regel går det bedre, når han har fået sin første lur. Så er han klar til at lege med de andre børn.

På sådanne dage forsøger jeg at minde mig selv om, at han lige skal vænne sig til hans nye tilværelse med pasning hver dag. Han har godt af at blive stimuleret af andre børn, og han er også helt klar til det. Han ELSKER at komme ud og lege med de andre børn, og han er i den grad en nysgerrig gut!

Tips og inspiration

Læs eventuelt også et indlæg fra Maria Deis om, hvad man bilder sine børn ind.

Du finder også andre sjove indlæg og gave-ideer på Børneflappers blog. Jeg har blandt andet skrevet et indlæg med DIY til hjemmelavede scrunchies.

 

God læselyst 🙂

Mit navn er Mathilde. Jeg bor sammen med min søn, Arthur, og min kæreste, Martin, i Brønderslev. Jeg arbejder til daglig som jurist, og jeg underviser på Socialrådgiveruddannelsen på Aalborg Universitet. Jeg har svært ved at sidde stille, og derfor har jeg også hold i Fitness World. Men til tider elsker jeg at sidde med mit hæklegrej eller ved symaskinen.


Følg Mathilde på de sociale medier