Sommerferie og læring

Nu nærmer sommerferien sig endelig og det tror jeg de fleste ser rigtig meget frem til. 🙂 Børnene gider ikke skolen mere og ser frem til en masse fri, hvor de ikke skal tænke på lektier, kedelige bøger, kedelige madpakker eller hvad de ellers er kørt sur i. Dette gælder også for lærerne – er selv en af dem 😉 Vi trænger også til fri og selvom mange tror det er en dans på roser at være lærer, så kan jeg hilse at sige at der tager i grueligt fejl. Det er hårdt arbejde at være sammen med op til 28 stk. af jeres små stykker guld og kræve, de alle sidder stille og høre efter. Vi kan ikke nøjes med at hygge og lege med dem – vi skal også lære dem en masse. Uanset hvor hårdt det til tider kan være, så elsker jeg mit arbejde! Det at man kan se en udvikling hos det enkelte barn og måske være lige den voksne, som gør en forskel. For at kunne opnå det har vi brug for jeres hjælp!

Ferie og hvad så?

Vi elsker den lange sommerferie, hvor vi kan være sammen som familie og lave lige det man har lyst til og man ønsker måske overhovedet ikke at tænke på hverken at læse eller regne. Men hvad betyder så lang en pause for dit barns læring? Jeg kan fortælle dig at det kan betyde rigtig meget. For det lille barn som er ved at lære at læse og regne kan 6 ugers pause betyde at de stort set starter forfra når ferien er slut. For de lidt større kan de risikere at gå i stå i deres udvikling – det vi i fagsprog kalder at stagnere. Det vil vi for alt i verden gerne undgå! Derfor er det ikke for at være sure, gamle og irriterende lærere at vi ofte opfordre jer forældre til at læse med jeres barn dagligt i løbet af året og samtidig opfordre til ferielæsning. Det er faktisk fordi vi ved at det kan betyde alverden for lige netop dit barn at læringen fortsætter.

Men hvordan kan man så gøre det i ferien så det ikke bliver en sur pligt.

Ferielæsning – hvordan?

Måske giver dit barns lærer jer en feriepose med forskellige aktiviteter i, som i opfordres til at lave i ferien. Det kan være alt fra krydsogtværs, læsebingo, matematikopgaver til sjov og ballade. Sker det ikke så kan i som forældre selv gøre noget for at gøre det. Det kan være helt nede i at bruge de bøger børnene får med hjem de sidste dage, som ikke skal bruges mere. Der er måske opgaver som ikke er løst eller også nogle i måske kan løse igen.

Hvis ikke i kan finde noget i gemmerne, så findes der et utal af sider hvor i kan finde inspiration.

Forslag til bøger til god ferielæsning:

https://dansklf.dk/sites/default/files/L%C3%A6sning/Fif_til_feriel%C3%A6sning_1.pdf

Som forældre kan man også gøre sit for at lave læsning sjov. Læs en bog under et træ, læs mens du spiser is osv. Her viser jeg et eksempel på hvordan i kan gøre:

http://bubbleminds.dk/produkt/ferielaesning/

Lad dit barn læse vejskilte, butiksnavne og hvad i ellers støder på når i bevæger jer rundt i ferien.

Hvad med matematik?

Her gælder de samme tanker – gør det så sjovt som muligt. Gerne på en måde, hvor dit barn ikke engang opdager de træner deres matematiske evner. Det kan være når i er ude og handle. Fortæl de har x antal kroner og de skal købe noget bestemt. Hvor mange penge får de retur?

Hvad koster x, y og z? f.eks. en pakke pasta, 1 liter mælk og en pakke kiks eller hvad i nu lige står og mangler. Lad dem lege med tallene og forsøge sig frem.

Klokken er noget rigtig mange børn ikke kan idag. De kan sige hvad der står digitalt men de forstår det ikke. Når i laver mad eller andet, så spørg om de ved hvad klokken er. Snak med dem om at viseren hopper 5 for hver gang den storeviser skifter fra 1-2-3 ov (5 tabellen), hvad kvart over, halv og kvart i er. Har i et ur der kan tages ned så lad dem rykke på viserne og snak om hvad klokken nu er. I kan også tegne ure og lade dem sætte visere ind. Der er mange løsningen.

Dit barn kan også læse km afstande på vejskiltene. Er barnet lille, er det nok at øve tallene. Er dit barn større så snak om hvad tallet betyder – f.eks. 25 er 2 tiere og 5 enere.

Hvor vil jeg hen med det?

Jeg forsøger egentlig blot at vise jer forældre at det ikke behøver være en sur pligt at holde jeres barns læring ved lige i ferien og at i bestemt er kompetente nok til at kunne finde på en god måde at lære på i ferien for lige netop jeres barn. Nu tænker du måske – skal det gøres hver dag og hvor længe? Det korte svar er NEJ! Det behøver ikke være en daglig ting. Men forsøg at få det ind så naturligt som muligt i løbet af jeres ferie. Gerne så meget som muligt og kan i gøre det uden barnet opdager det er lektier, så er det endnu bedre. Da rigtig meget forskning tyder på at man lærer bedst når man synes det er sjovt og leges ind. Lad dem bygge med klodser, udfordre deres kroppe med balance, koordinering og hvad i ellers kan finde på 🙂 Det er jeres fantasi som sætter grænsen!

Så træk i arbejdstøjet som forælder og gør dit for at hjælpe dit barns lærer efter ferien men at gøre lige netop dit barn så dygtig som det kan blive 😀 Hvis vi samarbejdet så skal det nok lykkedes 😉

Håber i alle får en helt igennem fantastisk sommer og at jeres barn kommer retur til skolen med en masse ny energi og klar på nye udfordringer.

 

Jeg hedder Maria og jeg er 34 år. Jeg er bosat på Lolland med min kæreste og vores 3 dejlige drenge. Til daglig er jeg folkeskolelærer.


Følg Maria på de sociale medier